
Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı
İçindekiler
İlk Bakış
Erkek: 5,5 kg
Dişi: 3,5-5,5 kg
Göz rengi:
Mavi, bakır, yeşil, Altın rengi, çift renkli
Genel Beklentileri:
Yaşam süresi: 9-14 yıl
Tüy dökme: Yüksek
İlgi İhtiyacı: Orta
Uzunluk: Orta, uzun
Karakteristik: İpeksi
Renk: Beyaz, Kırmızı, Krem, Mavi, Siyah, Gümüş
Bakım ihtiyacı: Orta
Daha az alerjiklik: Hayır
Ankara kedileri, oyuncakları ve oyun oynamayı çok sever.
Ankara Kedisi
Dünya üzerinde bulunan 70 kedi ırkı içinde ilk kez ülkemizde görülmeye başlanan bazı safkan kedi ırkları bulunur. Bu kediler arasında hiç şüphesiz en bilinenleri Ankara ve Van kedi ırklarıdır. Van kedisi ile arasında birtakım fiziksel farklılıklar olan Ankara kedisi, İran kedi ırkına benzer uzun ve ipeksi bir kürke sahip olup göz alıcı mavi gözleri ile dikkat çeker. Başkentin simgelerinden birisi olan ve koruma altında olan Ankara kedi ırkının nesli, Ankara Hayvanat Bahçesi tarafından gerçekleştirilen bir çoğaltma programı ile güvence altına alınmıştır. Kültürümüzün bir parçası olan Ankara kedileri, evde bakıma elverişli karakterleri ile, popüler kedi ırkları arasında yer almaktadır. Uysal davranışları ve zarif görünümü ile hem aileler hem de bekar kişiler için iyi bir ev arkadaşıdır.
Gizemli ve anlaşılmaz doğaları, aklınızdaki her şeyi okurmuşçasına bakan bakışları ve adeta sizinle konuşur gibi miyavlamaları ile insan yaşamında büyük yer edinen kediler, ortama neşe katmakla kalmaz, aynı zamanda varlıklarıyla ilham verirler. Dünyada ilk kez Ankara’da görülen Ankara kedilerini bugünlerde evcil dost olarak ülkenin birçok farklı yerinde görmek mümkündür. Bununla birlikte son derece zeki ve yetiştiricisine düşkün bu kedi ırkı güzelliği ve karakteri ile tüm dünyaya da nam salmıştır. Popülerliğini hiçbir dönem kaybetmeyen ve yaygın olarak aile yaşamına dahil edilen bir kedi türüdür.
Ankara kedisi kaç yıl yaşar?
Ankara Kedisi Kökeni
İlk zamanlarında Angora olarak anılan ve zamanla şehrin de adının Angora yerine Ankara olarak değişmesiyle birlikte kedi ırkının ismi de zaman içinde değişikliğe uğramıştır. İlk ortaya çıkış tarihi belgelenmemiş olsa da, ülkemizden denizaşırı ülkelere ilk çıkışı 1600’lü yıllarda gerçekleşmiştir. Avrupa’dan çok sonra yaklaşık 1950 yıllarının sonunda ise Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmüştür. Ankara kedisinin denizcilerle birlikte çıktığı yolculuk onun dünya genelinde tanınmasını sağlamıştır.
Ankara Kedisi Fiziksel Özellikleri
Van kedisi ile sıklıkla karıştırılsa da Ankara kedisi karakteri ve fiziksel özellikleri bakımından Van kedilerinden oldukça farklıdır. Her iki ırk da çift göz rengine sahiptir ancak şekil olarak birbirinden ayırt etmek kolaydır. Van kedisinin gözleri yuvarlak ve mavi-kehribar olarak çift renkli bir yapıda iken Ankara kedisinin gözleri badem şeklindedir ve mavi rengin yanında sarı, ela veya kehribar renkleri görülür. Bunların yanı sıra mavi göze sahip Ankara kedilerinde sağırlık görülürken Van kedilerinde bu rahatsızlık görülmez. Ankara kedi ırkının kaslı vücudunu saran ince, uzun ve ipeksi kürkü genel olarak beyazdır ve tarih boyunca saflığın simgesi olarak kabul edilir. Ancak günümüzde farklı kürk renklerine de denk gelmek olasıdır. Bir başka özelliği olan kulak yapısı, Van kedilerinin kulaklarına oranla daha uzun ve uçları daha sivridir. Küçük patileri ile kuyruğuna doğru incelen tüyleri vardır. Uzun tüyleri yüz hatlarına sevimli bir keskinlik katar.
Ankara Kedisi Karakteri
Tüm kedigiller mahremiyetlerine önem veren, özgürlüklerine fazlasıyla düşkün uykucu varlıklardır. Ne var ki bazı ırklar, kimi konuda farklı davranışlar sergiler ve karakterlerini ortaya dökerler. Örneğin tekir ırkı oyuncu ve eğitilmesi zor bir yapıya sahipken, İran kedisi gibi daha ağır kanlı kediler ev yaşamı için daha uyumlu kabul edilir. Ankara kedileri, benzerlik açısından İran kedi ırkına daha yakındır. Yetiştiricisine sadık, sıklıkla sevilme ihtiyacı duyan, çocuklarla iyi anlaşıp misafirlere karşı saldırgan tavır sergilemeyen ve enerjisi yerinde kedilerdir. Gelişmiş algı ve zekası ile eğitim sırasında zorluk çıkarmayan ankara kedileri, aynı zamanda oyuncu bir kişiliğe sahiptir. Tüylerinin uzunluğu nedeniyle bakımı Tekir gibi kısa tüylü ırklara nazaran daha fazla olsa da diğer tüm özellikleri bu dezavantajı gölgeler niteliktedir.
Ankara Kedisi Bakımı
Ankara kedisi bakımı diğer kedi ırklarının bakımı ile büyük oranda benzerlikler gösterir. Tırnaklarının düzenli kesilmesi, belirli aralıklarla banyosunun yaptırılması, günlük egzersiz ihtiyacının karşılanması ve tüylerine dikkat edilmesi gerekir. Uzun yumuşak kürke sahip Ankara kedileri, uzun ve sık tüyleri nedeniyle tüy dökme oranı yüksek olan bir kedi ırkıdır. Ankara kedisinin uzun tüyleri, siz fark etmeden kısa sürede karışıp keçe haline gelebilir. Ankara kedisinin tüylerinin ipeksi yapısının korunması ve keçe haline gelmesinin önlenmesi için düzenli olarak taranması gerekmektedir.
Ankara kedileri, zeki yapılarıyla eğitime oldukça yatkın bir ırktır. Ankara kedinize tuvalet eğitimini nasıl vereceğinizi merak ediyorsanız, kedi tuvalet eğitimi rehberimizi inceleyebilirsiniz.